Pofta Buna sau добър апетит ( dobŭr apetit )… :)

Bulgaria 🙂

 

– hmmm, vecinii nostri de la sud de Dunare – pana aici, banal, nu?

Cand spunem acest nume, ce ne vine imediat in minte?

Inmatriculari de masini, all inclusive la Albena, Balchick, etc. si castraveti.

E, pornind de la ultimul reper-eticheta, mentionat mai sus, putem incepe scurta noastra incursiune in bucataria bulgareasca 🙂  .

O sa spui, ”pai ce naiba sa mananci facut de astia? ce mancaruri au ei? ”  – Pai, hai sa ne gandim putin. Cred ca multora dintre noi salata bulgareasca ne este foarte cunoscuta si ne  place foarte mult si chiar am savurat-o de multe ori, fie preparata acasa, fie la un restaurant sau o la terasa, sau de ce nu, la birou, cu ajutorul unei firme de catering  🙂

Deci cu asta am dat startul in peregrinarea noastra cu gusturi bulgaro-balcanice 🙂

Hai sa vedem ce surprize cu gust ne-au pregatit chefii bulgari 🙂

In jurul lumii in cautarea experientelor culinare - Patatnik, Bulgaria

 Patatnik sau tortilla bulgareasca, este un preparat tipic regiunii din muntii Rodopi, dar care este consumat si in alte parti ale Bulgariei. In unele zone este cunoscut sub denumirea de kashnitsa. Este asemanator unei placinte si contine in principal cartofi rasi, ceapa, menta, uneori si branza si carne.

Exista doua moduri de a gati patatnik: amestecand toate ingredientele si gatindu-le la foc mic in tigaie sau folosindu-le ca umplutura intre doua foi de aluat, cea de-a doua varianta semanand cu o alta mancare bulgareasca, Banitsa.

Si pentru ca ceva mai devreme am amintit de castraveti, in plus de cei murati in stilul specific bulgaresc, poti savura si o delicioasa Ciorba preparata in mare parte tot din castraveti de aceasta data -proaspeti, de soi bulgaresc.  Se serveste de obicei vara, dupa gustul fiecaruia putandu-i-se adauga smantana  sau iaurt de capra, piper sau boia iute, usturoi verde, leustean, menta sau patrunjel proaspat.

Un alt preparat specific  sunt Castronasele Bulgaresti –  ardei Capia, branza telemea de vaca, sunca presata, rosii, ardei iute. Nimic deosebit pana aici, insa ardeiul Capia se pune la copt si apoi intr-un castron mic termorezistent. Peste ardeiul copt adaugi sunca presata, telemeaua si rosiile (felii) – pe fundul fiecarui castronas pui o bucatica de unt.  Dupa cateva zeci de minute la cuptor, castronasele se scot si se adauga cate un ou batut peste fiecare si se repun in cuptor pentru inca maxim 10 minute. Acest preparat se serveste cu paine prajita – daca se poate chiar cu Paine in stil bulgaresc, preparata  cu iaurt, ulei de masline, mac si susan.

 

In speranta ca ti-am iscat curiozitatea pentru preparatele vecinilor de la sud de noi, iti dorim pofta buna si te asteptam la episodul urmator din cursa noastra culinara internationala cu bunati din bucataria traditionala dintr-o tara …..,

dar lasa, vei afla atunci   🙂

 

La prieteni@traveloteca.ro poti trimite POVESTEA TA de calatorie. Multumim

Asteptam cu placere orice instantaneu foto-video si  povestea sau aventura ta de calatorie,

pentru a mai adauga inca o pagina bibliotecii noastre de travel.

Povestile care primesc cele mai multe LIKE-uri sunt premiate :)

Ecoturism Turism Gastronomic